Hvile – en viktig parameter for resultatoppnåelse ved trening

Mange er flinke å trene og trener hardt. Da er det lett å glemme at for å oppnå resultater er det veldig viktig at kroppen får nok hvile mellom treningsøktene. Det er gjort mange studier på sammenhengen mellom treningsmengde og hvile, og alle peker i samme retning – nemlig at det er viktig å slappe av mellom øktene. Det som skjer når du hviler, er at kroppen får tid til å bygge seg opp igjen. Muskler blir bygd opp igjen og du får overskudd til nye økter. Det er også viktig å spise sunn og variert kost. Som med andre ting i livet handler det om å finne balansen.

Finn riktig balanse

For å finne riktig balanse mellom trening og hvile må man ha litt kunnskap om hvordan kroppen fungerer og reagerer på ulike typer stimuli. Ingen er like og det som fungerer for én person fungerer ikke nødvendigvis for en annen. Det beste rådet er derfor å eksperimentere litt selv, og lære om din egen kropp. Skriv ned hvordan du føler deg etter hver treningsøkt og prøv forskjellige måter å slappe av på. Når du har prøvd ett sett med rutiner en stund, kan du gjøre justeringer for å se om du merker en forskjell. Fortsett slik til du føler at du har oppnådd en riktig balanse.

Koble av med avslappende aktiviteter

Å slappe av betyr ikke nødvendigvis at man må ligge på sofaen eller sove. Hva med en tur i skogen i stedet? Å være ute i naturen gir ofte en avslappende effekt i seg selv. I dagens samfunn er det likevel ikke til å stikke under en stol at mange foretrekker å sitte hjemme med mobilen eller PCen. Hvis du først bruker mye av fritiden på skjermer så er det likevel en del aktiviteter på nett som er mer avslappende enn andre. Neste gang kan du jo for eksempel prøve noen runder på nettcasinoet Videoslots når du vil koble helt av. Kanskje du vinner litt penger også?